Geslaagde 'Keep the heartbeat going' in voetbalstadion

Op 2 maart 2018 heeft voor het eerst in een voetbalstadion een heartbeat plaatsgevonden. Voor de wedstrijd Roda JC - Heracles hebben ruim 12.000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion drie minuten lang samen de hartslag geslagen.
Onder begeleiding van trommelaars klapten de mensen met de speciale heartbeat klepper het ritme van de hartslag. Bas Westerweel, zelf een hartstilstand gehad en gered door een succesvolle reanimatie, was naar Kerkrade afgereisd om als ambassadeur de keep the heartbeat going uit te dragen. 'Zonder reanimatie had ik hier niet gestaan. Ik heb de hartstilstand overleefd doordat ik ben gereanimeerd.

Door reanimatie onderwijs in het voortgezet onderwijs te introduceren krijgt Nederland meer redders. Het is zó goed dat Roda JC dit initiatief heeft genomen en dat het stokje wordt overgedragen en voetbalclubs aandacht vragen voor reanimatieonderwijs' aldus Bas Westerweel. Roel Brouwers van Roda JC Midden in de Maatschappij heeft het symbolisch hart overgedragen aan Mark-Jan Fledderus van Heracles Almelo. Zij gaan op hun beurt aandacht besteden aan 'Keep the heartbeat going' en dragen het stokje over aan een volgende voetbalclub. Op deze manier komt er een estafette van heartbeats in voetbalstadions op gang.


In Nederland worden elke week tussen de 200 en 300 honderd mensen getroffen door een hartstilstand. Het blijkt dat hulpdiensten vaak niet op tijd (binnen 6 minuten) aanwezig kunnen zijn om te helpen. Op tijd starten met reanimeren kan levens redden. Het is daarom cruciaal dat getuigen en familieleden zelf direct beginnen met reanimeren en defibrilleren. Maar lang niet iedereen weet hoe dat moet. Als er op de middelbare school reanimatielessen worden gegeven kan iedere burger op de lange termijn reanimeren en levensreddende handelingen verrichten. Om burgers hiervan meer bewust te maken heeft Roda JC Midden in de Maatschappij de HeartBeat omarmd.

Keep the Heartbeat Going is een initiatief van Rotary en Taskforce QRS (studenten Geneeskunde). De HeartBeat op 2 maart was één van de activiteiten in het kader van het programma 'Reanimeren met Roda JC'. Voor supporters is een campagne gestart om een reanimatiecursus te volgen in verschillende plaatsen in Zuid-Limburg. Op 22 maart 2018 vindt in de businessclub in het stadion een reanimatiecursus plaats voor business partners van Roda JC. Daar zullen ook Roda JC spelers bij aanwezig zijn. Een aantal jeugdspelers van Roda JC zullen ook dit jaar een reanimatiecursus volgen en deelnemen aan de reanimatie-estafette Limburg. Met het programma 'Reanimeren met Roda JC' werkt de eredivisieclub mee aan een hartveilige regio.
Geplaatst op: 06-03-2018