Roda JC Kerkrade Bondgenoot Geletterdheid Parkstad!

Roda JC Kerkrade wordt Bondgenoot Geletterdheid Parkstad!
Kerkrade, 4 oktober 2017Vanavond heeft Nathan Rutjes, voetballer bij Roda JC Kerkrade en Maatschappelijk Speler van de Eredivisie 2016, namens Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij het convenant van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad getekend. Stichting Roda JC Midden in de Maatschappij verbindt zich daarmee voor langere tijd aan het tegengaan van laaggeletterdheid in Parkstad.

Nathan Rutjes:"Één op de zes mensen in Parkstad heeft grote moeite met lezen en schrijven. Dat aantal is te hoog en daarom vind ik het ontzettend goed dat de taalcafés in Parkstad zich inzetten tegen laaggeletterdheid. Het is fantastisch dat allochtone Nederlanders met enthousiasme aan het taalcafé deelnemen. Mijn wens is dat ook autochtone laaggeletterden de stap nemen om de Nederlandse taal beter te beheersen door deel te nemen aan de verschillende taalcafés. Hopelijk werkt het Roda JC Taalcafé drempelverlagend voor inwoners van Parkstad en komen ze een kijkje nemen in één van de taalcafés in Parkstad."

Met het toetreden van Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij staat het aantal deelnemers aan het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad inmiddels op 35. Het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, bibliotheken, maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven. Zij werken samen om laaggeletterdheid onder de bevolking in Parkstad terug te dringen.

De eerste 20 bondgenoten tekenden in 2012 het convenant. Stichting Lezen & Schrijven is uiteraard ook een van de bondgenoten. In juli van dit jaar werd een nieuwe convenant getekend (2017-2021). Met dit nieuwe convenant willen de bondgenoten verder invulling geven aan de landelijke aanpak ‘Tel mee met taal´ in de regio Parkstad.Taalcafé rond de Middenstip
Het Taalconvenant werd ondertekend tijdens een sportieve editie van het Taalcafé rond de middenstip in het Parkstad Limburg Stadion georganiseerd door Stichting Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij samen met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting SCHUNCK*.

Spelers Nathan Rutjes en Daryl Werker gingen tijdens het Taalcafé met bezoekers in gesprek over het thema laaggeletterdheid en communicatie in de voetbalwereld. Hoe belangrijk is taal voor jou in het dagelijks leven? De voetballers deden daarnaast samen met vrijwilligers en deelnemers sportieve taalspelletjes aan tafel en op het veld.

Laaggeletterdheid in Parkstad
Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Laaggeletterdheid onder de beroepsbevolking in Parkstad ligt fors hoger dan het Limburgs gemiddelde van 12,8%. In steden als Heerlen en Kerkrade heeft meer dan 16% van de inwoners tussen de 15 en de 65 jaar ernstige problemen met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Bij de inwoners ouder dan 65 jaar ligt dat cijfer zelfs op de 21,5%.
Geplaatst op: 05-10-2017